Общо 59 са неработещите машини за гласуване в страната - 7 устройства

...
Общо 59 са неработещите машини за гласуване в страната - 7 устройства
Коментари Харесай

Не работят само 59 машини за гласуване от близо 12 хиляди

Общо 59 са неработещите машини за гласоподаване в страната - 7 устройства не са проработили още при тестването им в деня за размисъл, а 52 броя - в изборлния ден. Няма нито едно устройство в чужбина, което да е отказало да работи. В секциите, където машините не действат, се е минало към хартиени бюлетини. Такива бяха данните, предоставени от Централната изборна комисия (ЦИК) на последния й брифинг за през днешния ден. Най-вероятно те няма да се трансформират до края на изборния ден.

Трябва да се означи, че наработещите машини са изключително малко като дял от общия брой на машините, които са 11 936 броя.

Причините са най-различни. В част от секциите устройството не е стартирало при започване на изборния ден. При други не са проработили смарт картите; не са отпечатвали контролни разписки след гласуване; имало е и случаи на повреди на екраните поради приложимост на погрешен дезинфектант. В тази връзка, от ЦИК прецизираха, че би трябвало да се употребява единствено етилов алкохол до 75 процента.

Важен проблем , на който представителите на ЦИК набягаха отново и още веднъж - неведнъж гласоподаватели са дали своят вот в единия тип избори, след което са желали нова смарт карта от съответната секционна комисия, с цел да гласоподават и в другия тип избори. От ЦИК непрестанно наблягаха, че всеки гласоподавател получава единствено една карта. Щом я сложи в машината, първият вид, който може да избере, е да гласоподава и на двата типа избори. На същото поле на екрана се появяват и другите две варианти - да гласоподава единствено за президент или единствено за парламент. Не може да получи втора карта, защото може да повтори избора си , подчертаха от ЦИК.

По-рано представителите на комисията направиха и конкретизиране по изявление на служебния министър председател Стефан Янев от тази заран. Той е декларирал, че контролните разписки ще се броят, единствено с цел да откри общата им численост. Комисарите подсетиха, че секционните комисии ще броят гласовете, подадени посредством машините, от разписките по партии и обединения, а по-късно ще попълнят съответните приложения. Няма да се броят единствено преференциите.

Проблемни секции

В началото на деня изборни секции на територията на РИК-овете в Русе, В.Търново, Стара Загора, Враца,  Видин, Ловеч, Бургас, Благоевград и Ямбол са били принудени да преминат към хартиени бюлетини при започване на изборния ден, защото устройствата не са стартирали. Други четири секции в страната са минали на хартия още през вчерашния ден заради обстоятелството, че машините изобщо не са стартирали. Това се разбра от първите отчети за ситуацията от районните избирателни комисии (РИК) до Централната изборна комисия (ЦИК). Като цяло обаче, изборният ден стартира и върви обикновено.

От РИК Велико Търново са докладвали за една секция с неработеща машина - в Горна Оряховица.

От РИК Пловдив град са съобщили за една секция, в която машина е посочила разминаване с хеш кода. В същата секция обаче разполагат с втора машина, при която всичко е обикновено, тъй че гласуването ще продължи. А ЦИК чака отчет за първата машина. 
Във врачанското село Малорад гласуването стартира с хартиени бюлетини заради нередовност на машината. В една от секциите в Оряхово няма ток, по тази причина и няма машинен вот.

В село Аврамово, в МИР-Благоевград, също възникна проблем с машината за гласоподаване. „ Машината за гласоподаване въобще не стартира да работи. Опитвахме се от нощес да отстраним казуса, само че не успяхме. Гласуването минава на хартия. Има планувани бюлетини за всяка една секция. Изборният ден ще протече обикновено ”, съобщи Радослав Митрев – представител на Районната изборна комисия в Благоевград.

В град Николаево гласуването стартира в 8.30 часа, вотът към този момент е с хартиени бюлетини, обяви Златина Йовчева, ръководител на РИК в Стара Загора . Машината, инсталирана във 2-ра секция, тази заран не проработи и ЦИК взе решение гласуването да стане с хартиени бюлетини. 

В секция в Радомир, МИР-Перник , минаха към хартиено гласоподаване, тъй като разпечатките били прекомерно бледи и съвсем не се четат.

Проблем с гласуването има и в Бургас - работата в една секция не е почнала към този момент втори час от началото на изборния ден, сподели Нова тв. Повредена машина е повода да не се гласоподава в секция 237 в регионалния град. " Нито един човек не е дал своя вот ", изясни член на секционната комисия. Машината е била прибрана, чака се решение на ЦИК с цел да се премине към хартиено гласоподаване.  

Гласуването в две секции в Ямбол е прекратено поради неработещи машини. Пред секцията има опашкa от чакащи гласоподаватели, съобщи говорителят на Районната изборна комисия /РИК/ Мариана Гърдева. Избирателите недоволстват, само че РИК в тази ситуация няма виновност, защото се чака единствено решението на ЦИК да се мине към гласоподаване с бюлетини.

Странна неточност с машините за гласоподаване изникна във Варна. В 3 изборни секции устройства не са стартирали, защото са били настроени да стартират от 8 часа, а не от 7 часа.

В две от секциите разполагат с по две машини, едната от които работеща обикновено, тъй че може да се гласоподава. В третата обаче имат единствено една. От ЦИК в действителност нямаше какво да създадат, защото започнаха работа в 8 часа и тогава схванаха за случая. Затова просто взеха решение да запитат сътрудниците си в РИК-Варна дали след 8 часа всичко е наред и получиха отговор, че гласуването върви обикновено.

В 38 - ма секция в Русе рано сутринта устройството не отчиташе вота за народни представители и не отпечатваше квитанция. След като беше извикан механик, той се свърза с централата на " Сиела Норма ". След поредност от инструктажи да се извади батерията, да се тества принтиращото устройство, да се рестартира целия апарат, се оказа, че има софтуерен проблем. Проблемите с машината продължиха повече от час, до момента в който от Районната изборна комисия разрешат гласуването на премине на хартиени бюлетини.

Платформата " Ти броиш " също стартира да събира данни за изборни проблеми: 

В 25-и МИР София , секция 254612037, машина блокирала при принтиране на откъслек - изваден бил този за президентските избори, без този за Народно събрание. 
В 29-и МИР - Хасково , секция 293400020, секцията не е отворена в точния момент.
В смолянското село Хвойна е отхвърлен проблем с машина за гласоподаване, заяви ръководителят на РИК Росица Чакърова. След намесата на механик казусът е решен и вотът в Хвойна протича обикновено.

НАКАЗАНИЕ ЗА КИРИЛ ПЕТКОВ

ЦИК откри нарушаване на Изборния кодекс, осъществено от водача на " Продължаваме промяната " Кирил Петков след гласуването му. Става въпрос за изявлението на Петков пред кореспонденти, откакто упражни правото си на глас. Той разгласи числата, с които е дал своя вот в двата типа избори. Именно това  комисарите сметнаха за апел за поддръжка, което не е позволено в изборния ден, заяви зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева на брифинг.

" Призовавам всички водещи политици да се въздържат да споделят вота си, защото това е нарушаване ", добави другият зам.-председател и представител на ЦИК Цветозар Томов.

Въз основа на решението ще бъде формиран акт за определяне на нарушаването и по-късно ще бъде издадено и наказателно разпореждане, в което ще стане явен и размерът на глобата за Петков.

НАРУШЕНА ТАЙНА НА ВОТА

В 24-ти изборен регион член на секционна комисия е обяснявал на избирателка по какъв начин да гласоподава с машината. Така е видял за кого тя подава вота си и даже се възмутил от избора й. За този случай описа Ваня Нушева от Асоциация " Прозрачност без граници ", която има наблюдаващи на изборите,. От асоциацията са отправили рекомендация до ЦИК да обърне внимание на членовете на комисиите да не позволяват сходно нещо.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР